Witaminy
Witaminopodobne
Minerały
Owoce
Zioła lecznicze
Naturalne

Pielęgnacja twarzy zimą. Zastosuj krem nawilżający i ulecz suchą skórę
Dieta kopenhaska

witamina e

Bluszczyk kurdybanek

bluszczyk kurdybanek Bluszczyk kurdybanek określany też często mianem bluszczyku ziemnego to roślina z rodziny jasnotowatych. Najczęściej możemy spotkać ją w Europie, pojawia się jednak również na Syberii, a także w umiarkowanych strefach Azji. Potomkowie europejskich osadników przyczynili się również do tego, że bluszczyk kurdybanek można dziś spotkać również na terenie Ameryki Północnej, gdzie charakteryzuje się on tymi samymi właściwościami, co jego europejski i azjatycki odpowiednik.

Nie jest to roślina wysoka, najczęściej nie przekracza więc dwudziestu lub trzydziestu centymetrów. Typowe są dla niej przede wszystkim liczne rozgałęzienia, a także obecność ulistnionych rozłogów, które niekiedy mogą osiągać nawet metr długości. Bluszczyk kurdybanek kwitnie od kwietnia aż do czerwca, a w naturalnych warunkach jego zapylaniem zajmują się owady. Roślina w szczególny sposób upodobała sobie zarośla, spotkać możemy ją jednak również na skrajach pól i na łąkach. Z reguły jej obecność nie odpowiada ogrodnikom, na terenach uprawnych bluszczyk kurdybanek uważany jest więc za chwast.

Od wieków bluszczyk kurdybanek uważany jest za roślinę o właściwościach leczniczych, jeżeli zatem chcemy zająć się jego uprawą, dla nikogo nie będzie to zaskoczeniem. Przygotowując się do tego zadania warto mieć na uwadze to, że najlepiej rośnie on na podłożu żyznym, ale wilgotnym. Nie poleca się również uprawiania go w pobliżu innych roślin ozdobnych, bluszczyk jest bowiem dość ekspansywny i szybko może zdominować nasze uprawy utrudniając rozwój innym roślinom. Decydując się na uprawę bluszczyku należy mieć na uwadze i to, że roślina ta jest chętnie odwiedzana przez pszczoły, w okresie, w którym zaczyna kwitnąć warto więc pilnować, aby w jej pobliżu nie przebywały małe dzieci.

Dziś bluszczyk nie należy do najpopularniejszych roślin leczniczych, warto jednak pamiętać o tym, że przed stu laty zajmował bardzo ważne miejsce nie tylko w ziołolecznictwie, ale również w kuchni polskiej. Rzeczywiście, bluszczyk kurdybanek charakteryzuje się korzennym, lekko gorzkim smakiem, sprawdza się zatem jako przyprawa dodawana do sałatek i potraw mięsnych. W dziewiętnastym i na początku dwudziestego pierwszego wieku bluszczyk jako przyprawa zalecany był zresztą nie tylko dlatego, że poprawiał smak potraw. Wiele osób doceniało jego walory lecznicze, serwowaną go więc obficie zwłaszcza tym pacjentom, którzy narzekali na problemy z żołądkiem i pęcherzem moczowym.

Również na początku dwudziestego pierwszego wieku liczba entuzjastów tej rośliny nie jest wcale mała. Bluszczyk kurdybanek odkrywany jest na nowo, jego listki chętnie dodawane są zaś do potraw również dlatego, że przyspieszają trawienie i proces przyswajania pokarmów oraz poprawiają apetyt. Stosuje się je zwłaszcza w przypadku dań obiadowych serwowanych osobom wykonującym ciężką pracę fizyczną, osoby te w szczególny sposób potrzebują bowiem posiłków obfitych, a jednocześnie lekkostrawnych.

Jest to również jedna z roślin o działaniu wzmacniającym. Zielarze chętnie opowiadają o tym, że jednym z wielkich entuzjastów kurdybanka był król Jan III Sobieski, który serwował go swoim żołnierzom, gdy ruszał z odsieczą obleganemu przez Turków Wiedniowi. Herbatki z bluszczyku kurdybanka można i dziś kupić w niejednej aptece, warto pić je przy tym w okresie jesienno-zimowym, gdy zachorowalność na grypę i przeziębienie jest większa niż zazwyczaj.

Mówiąc o właściwościach tej rośliny nie możemy zapominać i o tym, że jest ona skuteczna również przy zastosowaniu zewnętrznym. Badania składu bluszczyku potwierdziły, że ma on działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a także delikatne działanie ściągające. Można zatem wykorzystywać go zarówno w przypadku chorób skórnych, jak i trudno gojących się ran, bluszczyk kurdybanek zapobiega bowiem negatywnym skutkom wdania się zakażenia do zainfekowanego miejsca. Działanie bakteriobójcze tej rośliny można wykorzystać również przygotowując odwar stosowany do płukania gardła i jamy ustnej przez osoby, które mają skłonność do zapadania na częste anginy i inne choroby górnych dróg oddechowych.

Wojciech
Czy można go stosować przy nadciśnieniu???
5 lat temu
+3
Odpowiedz
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.