Witaminy
Witaminopodobne
Minerały
Owoce
Zioła lecznicze
Naturalne

Pielęgnacja twarzy zimą. Zastosuj krem nawilżający i ulecz suchą skórę
Jak zmienia się ciało po urodzeniu dziecka?
Jagody acai

witamina e

Witamina B6

Witamina B6 odróżnia się od pozostałych witamin z grupy kompleksu B odmiennym metabolizmem i ogromną różnorodnością funkcji, które pełni w organizmie. Obejmuje grupę organicznych związków chemicznych, pochodnych pirydyny, w której skład wchodzą pirydoksyna, pirydoksamina, pirydoksal i ich fosforany oraz kwas pirydoksowy.

Źródła witaminy B6

W produktach roślinnych witamina B6 dominuje w postaci pirydoksyny i pirydoksaminy, a w największej ilości występuje w fasoli białej i półksiężycowatej, szpinaku, brokułach, awokado, soczewicy, orzechach i brązowym ryżu. Ilość spożycia tej witaminy silnie koreluje z poziomem jej aktywnej formy (fosforan pirydoksalu) w surowicy. Natomiast mniejsze stężenie obserwuje się u osób po 40 rż, stosujących dietę białkową, u kobiet w ciąży, u palaczy tytoniu (nawet o 33%). Ocena stężenia tryptofanu i metioniny jest również pomocna w ocenie metabolizmu witaminy B6. Witamina B6 magazynowana jest w mięśniach, a jej zapasy zużywane tylko w przypadku większego zapotrzebowania na energię.

Rola witaminy B6 w organizmie człowieka

Fosforan pirydoksalu bierze udział w wielu reakcjach enzymatycznych w organizmie człowieka. Najważniejsze procesy dotyczą metabolizmu monocukrów i tym samym syntezy kwasów nukleinowych. Ponadto jest kofaktorem enzymów uwalniających energię z cukrów oraz tworzących zapasy w mięśniach i wątrobie. Te działania przekładają się bezpośrednio na aktywność układu odpornościowego. Przy obniżeniu stężenia witaminy B6 następuje zmniejszenie produkcji limfocytów i ich odpowiedzi w postaci produkcji przeciwciał. Awitaminoza objawia się więc obniżeniem odporności. Niedobór witaminy B6 zaburza również metabolizm tłuszczów wpływając na zmiany w profilu lipidów w surowicy oraz wywołując stłuszczenie wątroby.

W erytrocytach dochodzi do tworzenia połączeń pomiędzy hemoglobiną a pirydoksalem i jego fosforanem. Połączenia z różnymi częściami cząsteczki hemoglobiny zmieniają jej powinowactwo do tlenu. Jest to istotne w chorobach połączonych z patologiczną budową hemoglobiny, np. anemią sierpowatą. Witamina B6 bierze też udział w produkcji erytrocytów i syntezie hemu. Zaburzenie tych procesów wywołuje anemię syderoblastyczną.

Pirydoksyna pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Jest kofaktorem reakcji enzymatycznych przekształcających tryptofan w niacynę (witamina B1), więc jej niedobór daje objawy awitaminozy B1. Na drodze syntezy tryptofanu w innych reakcjach enzymatycznych powstają neurotransmitery takie jak tauryna, dopamina, norepinefryna, histamina, kwas ?-aminomasłowy (GABA). Ponadto witamina B6 jest kluczowa dla podziału komórek nerwowych i rozwoju mózgu. Niedobór pirydoksyny u niemowląt wywołuje drgawki i nieprawidłowy zapis w EEG. U dorosłych również występują zmiany w zapisie EEG, które szybko ustępują po jej podaniu.

Niedobór witaminy B6 zwiększa stężenie homocysteiny w surowicy, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak rozwój choroby wieńcowej serca oraz zawał mięśnia sercowego.

Suplementacja witaminy B6

Suplementacja witaminy B6 polecana w wielu stanach chorobowych. Najczęściej stosowana jest w przypadku niedoborów wynikających z ubogiej diety, wrodzonych defektów enzymatycznych, terapii niektórymi lekami (np. izoniazyd, doustne środki antykoncepcyjne). Witamina B6 podawana jest w leczeniu niektórych chorób skóry, oparzeń, choroby popromiennej, wymiotów ciężarnych, różnego typu anemii. Stosuje się ją w zespole napięcia przedmiesiączkowego, zespole cieśni nadgarstka, alkoholizmie. Odgrywa dużą rolę w łagodzeniu chorób przebiegających z uszkodzeniem nerwów, np. polineuropatii cukrzycowej, dystrofiach mięśniowych.

Przyjmowanie niektórych leków i substancji obniża stężanie witaminy B6 we krwi. Efektem tych interakcji jest niekorzystne działanie na centralny układ nerwowy i obniżenie funkcji poznawczych. Należą do nich izoniazyd, cykloseryna, lewodopa, penicylamina, alkohol.

Zalecane dzienne spożycie (RDA) dla witaminy B6

Zalecane dzienne spożycie (RDA) dla witaminy B6 wynosi 1,4 mg. Leczniczo podaje się dawki do 1000 mg dziennie. Przyjmowanie dużych dawek witaminy B6 może dawać różne niekorzystne objawy. Najgroźniejsza z nich jest polineuropatia obwodowa pojawiająca się po długotrwałym przyjmowaniu megadawek pirydoksyny (utrata odruchów nerwowych, zaburzenia czucia, niepewny chód, uczucie mrowienia postępujące w dół wzdłuż nerwów). Dołączają się zawroty głowy, nudności lub tkliwość piersi. Ponadto występuje nadwrażliwość skóry na promienie słoneczne, które prowadzi do pęcherzykowego zapalenia skóry na odsłoniętych częściach ciała. Dawki od 2 do 250 mg dziennie są uważane za bezpieczne i raczej nie wywołują działań niepożądanych.

Bibliografia
  1. Pharmindex Brevier. UBM Medica. Warszawa 2011.
  2. Encyclopedia of Dietary Supplements. Informa Healthcare. London 2010.
  3. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego.
  4. Lerner V, Miodownik Ch, Kaptsan A, Bersudsky Y, Libov I, Sela BA, Witztum E. Witamina B6 w leczeniu późnych dyskinez. Medycyna Praktyczna Psychiatria. 2009:01; 87.
ADA
zażywam witaminę b6 i zauważyłam pozytywne samopoczucie a przedewszystkim miesiączki nie są takie bolesne! żadne leki przeciwbólowe, nie pomagały
5 lat temu
0
Odpowiedz
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.