Witaminy
Witaminopodobne
Minerały
Owoce
Zioła lecznicze
Naturalne

Jagody acai
Pielęgnacja twarzy zimą. Zastosuj krem nawilżający i ulecz suchą skórę
Łuszczyca

witamina e

Jabłko

jabłka

Gdybyśmy chcieli wskazać owoc cieszący się największą popularnością na całym świecie, jabłko z pewnością zajęłoby jedno z czołowych miejsc. Pierwotnym terenem jego występowania jest środkowa Azja, poprzez Azję Mniejszą jabłka dotarły jednak również do Europy, stamtąd zaś przedostały się i na inne kontynenty. Dziś szacuje się, że na całym świecie można znaleźć nawet dziesięć tysięcy ich odmian. Różnią się one zarówno wielkością i kolorem, jak i smakiem, niezmiennie posiadają jednak te same, bardzo wysokie wartości odżywcze.

O dużym znaczeniu jabłek w życiu człowieka świadczą nie tylko pochodzące z odległych wieków informacje o sposobie ich wykorzystywania. Również bogata symbolika jabłka sugeruje, że jest ono owocem wyjątkowym. W kulturze jabłko symbolizuje przecież między innymi: młodość, płodność i zdrowie, a więc te atrybuty, o posiadaniu których niezmiennie marzyli nasi przodkowie. Sam skład jabłek podkreśla zresztą, że szacunek, jakim otaczali je ludzie przed wiekami, nie był przesadzony.

Jabłko - bogactwo witamin i minerałów

Naukowcy, których pyta się o to, co przesądza o ogromnym znaczeniu jabłek, z którym mamy obecnie do czynienia zwracają uwagę na to, że owoce te odznaczają się wyjątkowym bogactwem witamin. W ich składzie pojawia się: witamina A, B1, B2, B3, E, K i PP, skład jabłka imponuje zatem o wiele bardziej niż zestawienie składników suplementów diety dostępnych w aptekach i często zmuszających nas do poniesienia sporych wydatków. O sile jabłka przesądzają zresztą nie tylko witaminy, ale również: żelazo, magnez, potas, cynk, miedź, krzem i sód. Naukowcy lekarze chwalą również wchodzące w skład jabłek kwasy organiczne: bursztynowy, chinowy, cytrynowy i oczywiście jabłkowy, a także obecne w tych owocach pektyny.

Znaczenie jabłek dla zdrowia

Jak łatwo się domyślić, imponujący skład jabłek przyczynia się do tego, że owoce te mają wyjątkowo duży wpływ nie tylko na stan naszego zdrowia, ale również na wygląd zewnętrzny osób, które jedzą je regularnie. Witamina C jest znakomitym antyutleniaczem wzmacniającym układ odpornościowy, potas reguluje gospodarkę wodną w organizmie, a żelazo wzmacnia osłabione organizmy, dzięki czemu jedzenie jabłek zalecane jest pacjentom zmagającym się z anemią. Wyjątkowe znaczenie dla ludzkiego organizmu mają również pektyny, które oczyszczają organizm z metali ciężkich, regulują florę bakteryjną, w znaczący sposób wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu, chronią serce i pozwalają na bardziej skuteczną walkę z nadwagą. Niestety, najwięcej pektyn znajduje się w skórce i gnieździe nasiennym jabłka, warto zatem pamiętać, że starannie umytych jabłek wcale nie musimy obierać.

Wyjątkowy skład jabłek przyczynił się od tego, że owoce te od stuleci budziły zainteresowanie zwolenników medycyny naturalnej. Jabłkami leczono między innymi: niedokrwistość, awitaminozę oraz bóle stawów, uważano również, że jabłka mają właściwości dezynfekcyjne, twierdzono zatem, że ich sok sprawdza się podczas płukania gardła i jamy ustnej przez osoby podatne na infekcje. To właśnie medycynie ludowej zawdzięczamy również zwyczaj suszenia skórek jabłek, napar przygotowany z nich traktowany był bowiem jako lek na przeziębienia, anginę, kaszel, a nawet na problemy z oskrzelami.

Mądrość ludowa mówi, że dziennie powinniśmy jeść dwa jabłka – jedno po to, aby poprawić stan naszego zdrowia, a drugie, aby zwiększyć swoją atrakcyjność wizualną. Rzeczywiście, stara prawda znajduje potwierdzenie nie tylko w osiągnięciach współczesnej medycyny, ale również kosmetologii, jabłko już od dawna uważane jest więc za sojusznika osób dbających o urodę. Wspominana już witamina C nie tylko usuwa z organizmu wolne rodniki, ale również przyspiesza metabolizm, przyczynia się więc do tego, że jedzenie jabłek poprawia wygląd skóry twarzy i opóźnia pojawianie się widocznych efektów jej starzenia się. Obecna w składzie jabłek witamina P dodatkowo zapobiega powstawaniu tak zwanych „pajączków”, a jednocześnie uelastycznia i wzmacnia naczynia krwionośne. Po jabłka powinny zatem sięgać osoby starsze świadome tego, że ich organizm nie jest już tak wydajny, jak miało to miejsce do tej pory. Jabłka są zresztą sycące, a jednocześnie niskokaloryczne, zalecane są więc osobom, które zdecydowały się na walkę ze złymi nawykami żywieniowymi i starają się ograniczyć obecność słodyczy w codziennym menu.

agata
bardzo potrzebne informacie macie na tej stronie więc śmiało piście na ten komentarz bardzo korzystne i potrzebne dla wszystkich
4 lat temu
-7
Odpowiedz
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.
Otylia Wybierala
dzieki
3 lat temu
+3
Odpowiedz
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.
juleczka
Danke, bardzo przydatne informacje a szczególnie na lekcję wychowawczą w klasie szóstej...
3 lat temu
+1
Odpowiedz
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.
maria
od pół roku jem regularnie i niemałych ilościach jabłka z sadu gdzie nie ma toksycznych oprysków, dziś nie wiem ,co to ból głowy żołądka,nie mam nadciśnienia i nadwagi,czuje sie świetnie ,choc po 50-ce to o wiele lepiej niż 20 lat wstecz,polecam ,jedzcie jabłka i żyjcie zdrowo i szcześliwie. MARIA
3 lat temu
+4
Odpowiedz
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.
Binos
Morze być
2 lat temu
-1
Odpowiedz
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.
Asia
A gdzie witamina C.
11 miesięcy temu
+1
Odpowiedz
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.