Witaminy
Witaminopodobne
Minerały
Owoce
Zioła lecznicze
Naturalne

Jagody acai
Pielęgnacja twarzy zimą. Zastosuj krem nawilżający i ulecz suchą skórę
Łuszczyca

witamina e

Grejpfrut

Drzewo grejpfrutowe (Citrus paradisi) jest wiecznie zieloną rośliną z rodziny rutowatych. Drzewo osiąga wysokość do 15 metrów i wydaje owoce w postaci kulistej jagody o wadze 200-500 g. W zależności od odmiany miąższ owoców przyjmuje barwę żółtą, różową lub czerwoną. Owoce mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak z nutą goryczki.

grejpfrut

Grejpfrut jest hybrydą powstałą prawdopodobnie z połączenia pomarańczy olbrzymiej z pomarańczą chińską. Uprawiany jest głównie na Florydzie. Jest popularnym składnikiem zdrowej diety w Stanach Zjednoczonych i Europie, choć w Azji uznawany jest za niejadalny. Owoc zawiera wiele substancji aktywnych o działaniu prozdrowotnym. Miąższ i pestki zawierają duże ilości flawonoidów, w tym głównie naryngeninę i hesperydynę, które nadają grejpfrutowi charakterystyczny gorzki smak. Ponadto owoce zawierają związki terpenowe, karotenoidy, pektyny, błonnik, witaminy B1, C, PP i szereg soli mineralnych. W skórce znajduje się olejek eteryczny o zapachu pomarańczowym, który wykazuje działanie antyseptyczne. Spożywanie grejpfruta stało się popularne dzięki hollywoodzkiej diecie odchudzającej.

Grejpfrut jest owocem wysokobłonnikowym - zawiera ok. 2 g błonnika na 100 g miąższu. Jest chętnie wykorzystywany w kuracjach odchudzających, gdyż spożywanie włókna pokarmowego sprzyja obniżeniu gęstości energetycznej diety. Dieta bogata w błonnik (rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie) poprawia wrażliwość na insulinę i gospodarkę węglowodanową.

Grejpfrut o barwie różowej zawiera dużą ilość barwników karotenoidowych, w tym likopen. Barwnik ten występuje w ilości 3,36 mg na 100 g świeżej masy grejpfruta, a w pomidorach zawartość likopenu waha się od 3,1 do 7,74 mg na 100 g w zależności od odmiany, uprawy i czasu zbioru tych warzyw. Likopen charakteryzuje się silną aktywnością przeciwutleniającą, bierze udział w metabolizmie lipidów i obniża ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Ponadto wykazuje działanie antymutagenne i zapobiega rozwojowi raka prostaty.

Picie soku grejpfrutowego zmienia metabolizm organizmu i zwiększa stężenie wielu substancji chemicznych w organizmie. Zawarta w soku naryngenina hamuje enzymy cytochromu P450, CYP3A4 oraz glikoproteiny P w jelicie cienkim i wątrobie. Cytochrom P450 stanowi pierwszą fazę detoksykacji. Toksyny przetwarzane w pierwszej fazie generują wolne rodniki, które wymagają neutralizacji w drugiej fazie detoksykacji. Tak więc, detoksykacja w obu fazach musi być utrzymana w równowadze, aby zapobiec gromadzeniu się wysoko reaktywnych produktów pośrednich i zminimalizować zapotrzebowanie organizmu na antyoksydanty. Spożywanie soku z grejpfruta prowadzi do wzrostu stężenia leków lub ich metabolitów w surowicy. Dotyczy to wielu leków kardiologicznych, których przedawkowanie może prowadzić do niebezpiecznego obniżenia ciśnienia krwi. Ponadto potęguje działanie niektórych leków psychiatrycznych, epileptycznych, immunosupresyjnych, regulujących gospodarkę lipidową i niektórych hormonów. Badania wykazują, że spożycie nawet niewielkich ilości soku grejpfrutowego (200 ml) może kilkakrotnie zwiększyć stężenie niektórych substancji w surowicy.

Dużym zainteresowaniem cieszą się wyciągi z pestek, miąższu i białych części grejpfruta, jako suplementy skoncentrowanych flawonoidów. Polecane są w uzupełnieniu kuracji odchudzających, detoksykacji organizmu i stymulowaniu odporności. Ze względu na właściwości drażniące preparaty powinny być stosowane w dużym rozcieńczeniu. Pierwsze zażycie lub przedawkowanie może wywołać pogorszenie samopoczucia, nasilenie objawów istniejących dolegliwości, biegunkę lub objawy grypopodobne. Jest to tłumaczone zwiększeniem ilości toksyn podczas procesu usuwania ich z organizmu.

Bibliografia
  1. Lutomski J. Ziołolecznictwo. Tradycja i przyszłość. Tower Press. Gdańsk 2003.
  2. Kwiatkowska E. Likopen w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Postępy Fitoterapii 2010; 1:38-41.
  3. Kędzia A, Kufel A, Wierzbowska M. Ocena wrażliwości szczepów Helicobacter pylori wyizolowanych z blaszek miażdżycowych na preparat Citrosept. Postępy Fitoterapii 2010; 2:71-74.
  4. Meletis CD, Zabriskie NL, Rountree RMD. Clinical Natural Medicine Handbook. Wydawnictwo Mary Ann Liebert, 2008.
staszek
Czy można gdzieś w polsce kupić drzewo grejpfrutowe??
3 lat temu
0
Odpowiedz
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.