Witaminy
Witaminopodobne
Minerały
Owoce
Zioła lecznicze
Naturalne

Olejki
Niedrożne drogi oddechowe – czy da się je wyleczyć?
Intensywnie uprawiasz sport? Sprawdź swoje zdrowie z Pakietem dla aktywnych
Czym zajmuje się proktolog?
Apteka osiedlowa kontra duża korporacja – gdzie kupować leki?
Skóra atopowa – jak o nią dbać?
Zadbaj o serce i wybierz właściwą dietę
Wirus HPV, HCV i HIV - wykrywanie
Pielęgnacja twarzy zimą. Zastosuj krem nawilżający i ulecz suchą skórę
Wlewy witaminowe - libido, koncentracja, siła i nie tylko!

witamina e

Wiosenne warzywa na talerzu

Warzywa to niezwykle istotny składnik diety. Warto je jeść cały rok, a niedawno rozpoczęta wiosna tym bardziej sprzyja, aby cieszyć się nimi na co dzień.

aromatyczny krem

Warzywa – wiele kolorów, wiele zalet

Warzywa są podstawą piramidy zdrowego żywienia. Dlaczego? Są one źródłem wielu wartości odżywczych, nie będąc przy tym nadmiernie kalorycznymi. Można jest zatem jeść w stosunkowo dużych ilościach, nie stresując się zbytnio przyrostem wagi. Zakłada się, że warzywa powinny stanowić aż 75% dziennego zapotrzebowania.

Różne rodzaje warzyw, różne profity z ich spożywania. Ze względu na kolor można wyróżnić trzy podstawowe grupy jarzyn:

  • Zielone – będące niezwykle bogate w chlorofil (wpływa m.in. na równowagę zasadowo-kwasową, poprawia trawienie oraz ma zbawienny wpływ na cerę) i witaminę C, która działa wzmacniająco na nasz organizm;
  • Czerwone – obfitujące przede wszystkim w likopen (m.in. właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz immunomodulujące), potas (m.in. prawidłowa praca serce) i antocyjany;
  • Fioletowe – zawierające antocyjanozydy, które redukują ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.

Wiosenne przepisy z warzywami

Mimo że pewnie większość z Was ma z warzywami raczej średnie doświadczenia, które od najmłodszych lat pielęgnowały panie kucharki z przedszkola i szkolnej kantyny, dajemy pełną gwarancję na to, że dzięki naszym wiosennym przepisom zmienicie zdanie!

Nasza pierwsza propozycja to przepyszna pasta z białego sera i groszku, której przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut - https://uwielbiam.pl/przepis/pasta-z-bialego-sera-i-groszku. Jeśli chcesz zdrowo zacząć dzień, to nie znamy innego równie ekspresowego i smacznego dania jak to.

Drugi przepis wymaga już nieco większych nakładów czasowy, jednak jego smak w pełni wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Chodzi o niezwykle aromatyczny krem z pomidorów, który idealnie sprawdzi się jako zdrowy i pożywny obiad - https://uwielbiam.pl/przepis/aromatyczny-krem-z-pomidorow. Do jego przygotowania niezbędne będzie Ci m.in.: makaron (najlepiej typu gniazda nitki), marchew, śmietana 18%, passata pomidorowa, seler naciowy oraz przyprawy (bazylia, tymianek, oregano).

Nasza ostatnia sugestia to danie skierowane do wyrafinowanych koneserów, którzy lubią poszukiwać nowych smaków. Przedstawiamy prawdziwą fantazję smaków, czyli sałatkę z makaronem rurki i dodatkiem ogórków konserwowych, pomidora, czerwonej papryki, czarnych oliwek, sera feta, brokułów, syropu malinowego, koperku i pieprzu ziołowego - https://uwielbiam.pl/przepis/fantazja-smaku-salatka.

Zgłodniałeś? My również. Dania z warzywami wcale nie muszą być nudne!

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Śmiało!


Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.