Warzywa to niezwykle istotny składnik diety. Warto je jeść cały rok, a niedawno rozpoczęta wiosna tym bardziej sprzyja, aby cieszyć się nimi na co dzień.
Warzywa – wiele kolorów, wiele zalet
Warzywa są podstawą piramidy zdrowego żywienia. Dlaczego? Są one źródłem wielu wartości odżywczych, nie będąc przy tym nadmiernie kalorycznymi. Można jest zatem jeść w stosunkowo dużych ilościach, nie stresując się zbytnio przyrostem wagi. Zakłada się, że warzywa powinny stanowić aż 75% dziennego zapotrzebowania.
Różne rodzaje warzyw, różne profity z ich spożywania. Ze względu na kolor można wyróżnić trzy podstawowe grupy jarzyn:
Zielone – będące niezwykle bogate w chlorofil (wpływa m.in. na równowagę zasadowo-kwasową, poprawia trawienie oraz ma zbawienny wpływ na cerę) i witaminę C, która działa wzmacniająco na nasz organizm;
Czerwone – obfitujące przede wszystkim w likopen (m.in. właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz immunomodulujące), potas (m.in. prawidłowa praca serce) i antocyjany;
Fioletowe – zawierające antocyjanozydy, które redukują ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia.
Wiosenne przepisy z warzywami
Mimo że pewnie większość z Was ma z warzywami raczej średnie doświadczenia, które od najmłodszych lat pielęgnowały panie kucharki z przedszkola i szkolnej kantyny, dajemy pełną gwarancję na to, że dzięki naszym wiosennym przepisom zmienicie zdanie!
Nasza pierwsza propozycja to przepyszna pasta z białego sera i groszku, której przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut - https://uwielbiam.pl/przepis/pasta-z-bialego-sera-i-groszku. Jeśli chcesz zdrowo zacząć dzień, to nie znamy innego równie ekspresowego i smacznego dania jak to.
Drugi przepis wymaga już nieco większych nakładów czasowy, jednak jego smak w pełni wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Chodzi o niezwykle aromatyczny krem z pomidorów, który idealnie sprawdzi się jako zdrowy i pożywny obiad - https://uwielbiam.pl/przepis/aromatyczny-krem-z-pomidorow. Do jego przygotowania niezbędne będzie Ci m.in.: makaron (najlepiej typu gniazda nitki), marchew, śmietana 18%, passata pomidorowa, seler naciowy oraz przyprawy (bazylia, tymianek, oregano).
Nasza ostatnia sugestia to danie skierowane do wyrafinowanych koneserów, którzy lubią poszukiwać nowych smaków. Przedstawiamy prawdziwą fantazję smaków, czyli sałatkę z makaronem rurki i dodatkiem ogórków konserwowych, pomidora, czerwonej papryki, czarnych oliwek, sera feta, brokułów, syropu malinowego, koperku i pieprzu ziołowego - https://uwielbiam.pl/przepis/fantazja-smaku-salatka.
Zgłodniałeś? My również. Dania z warzywami wcale nie muszą być nudne!
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Śmiało!
Potrzebujesz włączonego javascript, aby móc komentować.